Yhteystiedot

Rinteelän Tila
Metsäkulmantie 873
14700 Hauho
p. 0400 603 345 / Antti
p. 050 4426 784 / Johanna
antti.heinonen[a]ppf.inet.fi
jose.heinonen[a]gmail.com

Maidontuotanto

Holstein-lehmä Aida sai viidennellä poikimisellaan kaksostyttäret Mette-Marit ja Madeleine.

Rinteelän tilan päätuotantosuunta on maidontuotanto. Tällä hetkellä navetassamme on 75 lypsylehmää, ja kun uudistuseläimiksi kasvatettavat nuoret naudat lasketaan mukaan, nousee pääluku noin 125:een. Noin 70% lehmistämme on mustavalkoisia holstein-friisiläisiä ja 30% ruskea-valkoisia ayrshire-lehmiä. Väriläiskänä navetassa on myös muutama jersey-rotuinen lehmä.

Maidontuotantokokonaisuutemme sijaitsee kahdella tontilla. Lypsylehmät ja pikkuvasikat asuvat syksyllä 2014 valmistuneessa väljässä pihatossa, jonka suunnittelussa lehmien hyvinvointi on ollut tärkein ohjenuora. Robottilypsy ja vapaa aperuokinta tuovat lehmille valinnanvapautta: ne saavat itse päättää koska käyvät lypsyllä, syömässä tai lepäävät. Makuualustana lehmillä on "vesisängyt", eli vesitäytteiset parsipedit. Pihaton yhteydessä on jaloittelutarha ympärivuotisessa käytössä ja lehmät myös laiduntavat koko kesän.  Lypsyn hoitaa Lely Astronaut A4-merkkinen lypsyrobotti, ja keskimäärin lehmät käyvät lypsyllä kolme kertaa päivässä.

Tilan pihapiirissä on vanha navetta, joka on remontoitu nuorkarjalle. Alkuperäinen navetta on vuodelta 1952 ja tilan isännän vanhemmat laajensivat sen vuonna 1982. Tuolloin siellä oli 23 lehmäpaikkaa, hiehopaikkoja 20 ja vasikkapaikkoja 10. Talvella 2015 remontoimme navettaan ryhmäkarsinat alle vuoden ikäisille hiehoille. Yli vuoden ikäiset hiehot ja tiineet hiehot asuvat vanhaan konehalliin rakennetussa kylmäpihatossa. 

Joka kesä karjamme nuoriso-osasto lähtee kesäsiirtolaan Lammille tilan toisen talouskeskuksen yhteydessä oleville laitumille, ja palaavat sieltä ilmojen kylmetessä syksyllä. Lypsylehmät laiduntavat kesäkuulta lokakuulle navetan lähellä sijaitsevilla laitumilla ja jaloittelevat ympäri vuoden hiekkatarhassa.

Rinteelän tila kuuluu Osuuskunta Länsi-Maidon tuottajiin, ja maitoa lähtee meijeriin yli 750.000 litraa vuodessa. Tilan karjan keskituotos on energiakorjatuksi maidoksi muutettuna 13.300 kiloa maitoa per lehmä.

Navetan ikkunat ovat suuret, kooltaan 4,2x2,2m ja niissä on automaattisesti säätyvät verhot. Ikkuna-aukkojen kautta navettaan tulee paljon raitista ilmaa ja luonnonvaloa.

Lehmillä on pöydällä jatkuvasti tarjolla apetta. Ape tehdään kerran päivässä, jotta se olisi aina tuoretta ja raikasta.